Belgrade
en
English
back to articles

Aprilske premijere u pozorištu

10 April
Aprilske premijere u pozorištu
Otkrijte šta vas novo čeka u pozorištu ovog aprila
Ljubitelje pozorišta u Beogradu i Novom Sadu i ovog meseca očekuju uzbudljivi noviteti!

U Ateljeu 212, publiku očekuje performans Unstable Comrades, koji istažuje nove načine borbe protiv kapitalizma kroz ideju fluidnih identiteta, kao i predstava Nestajanje, višenagrađivanog hrvatskog autora Tomislava Zajeca. Nestajanje se bavi odnosima roditelja i dece, položajem dece u sistemu edukacije, svetom odraslih koji zanemaruju decu i pre svega o zlostavljanju dece.

Beogradsko dramsko pozorište predstavlja omnibus predstava Kraj sveta u tri čina, po tekstovima: Pod suknjom, Kristine Kegljen, Aktivistkinje Katje Gorečan i Svet zaslužuje kraj sveta Tijane Grumić. Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući zajedno uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u svom otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu.

U Novom Sadu pak, Srpsko narodno pozorište na repertoaru debituje Svet mogućnosti. Projekat, koji je podržala „Kreativna Evropa” objedinjuje četiri grada: Novi Sad, Zagreb, Budvu i Sarajevo, te u njima institucije i ljude koji čine deo svakodnevice osoba sa invaliditetom.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, očekuje nas adaptacija novele Mihael Kolhas koja je po mnogima najblistavije prozno delo Hajnriha fon Klajsta, koji je pravi predstavnik velike nemačke romantične književnosti. Teme pravde, osvete i borbe protiv korumpiranog sistema koje su opisane u ovom delu su itekako aktuelne i moderne i dan danas.

Moje biće tvoje, komedija zabune puna duhovitih obrta i neočekivanih situacija, očekuje nas u Pozorištu „Slavija”. Svaki ulaz, svaka zgrada, svaki sokak ima bar po jednu svoju Ljubinku. Ljubinka je nadzorni organ, moralni kontrolor, sveznajuća, informisana, sa čvrstim stavovima zasnovanim na sopstvenim idejama i istinama, sa planom za sve i svakoga…

Kako savremeno društvo tretira prevaru i da li su zaljubljeni spremni da baš sve oproste? Ovo su samo neka od pitanja koja muče naše glavne junake dok pokušavaju da provedu jedno mirno posle podne u drami Preljubnici, koju na scenu postavlja Teatar Vuk.

Takođe u Teatru Vuk, za malo mlađu publiku tu je i tinejdžerska predstava 6 i po najgorih muvanja od postanka sveta. Ova priča o četiri tinejdžera govori nam kako je normalno da svi imamo svoje nesigurnosti i slabosti, ali da treba da volimo to što jesmo i da će neko prepoznati našu duhovitost i šarm na pravi način kad za to dođe trenutak.