Belgrade
en
English
back to articles

40 godina „Pozitivne Geografije”: Bajaga i Instruktori slave veliku godišnjicu

21 March
40 godina „Pozitivne Geografije”: Bajaga i Instruktori slave veliku godišnjicu
Bajaga i Instruktori slave 40 godina postojanja

Ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja izuzetno značajnog albuma u jugoslovenskoj rok istoriji, Pozitivna geografija grupe Bajaga i Instruktori. Izdat 1984. godine, album je bendu doneo ogromnu popularnost, a smatra se jednim od najbolji albuma jugoslovenske rok i pop muzike.

Muzički značaj albuma Pozitivna geografija

Pozitivna geografija je snažan spoj pop-rok energije, pevljivih melodija i introspektivnih tekstova. Numere kao Berlin, Tamara, Limene trube i Tekila - Gerila postale su instant klasici, predstavljajući Bajagin prepoznatljivi stil pisanja pesama koji spaja oštar humor sa društvenim komentarom.

Sam naslov albuma, predstavlja šaljiv kontrapunkt često mračnoj stvarnosti tadašnjeg vremena. Bajaga je na albumu uhvatio mladalački duh pobune i traganje za smislom koji su bili prevalentni tokom 1980-ih.

Nasleđe i popularnost

Album je prodao preko 400.000 primeraka nakon što je izdat, a trajno nasleđe Pozitivne geografije leži u njenoj moći da odzvanja kroz generacije. Muzika s ovog albuma i dalje ostaje neizbežan element na koncertima, a fanovi svih uzrasta pevaju zajedno njegove himne.

Proslava jubileja

U čast 40-godišnjice, Bajaga i Instruktori planiraju održavanje velikih koncerata širom regiona, pružajući publici priliku da ponovo doživi energiju Pozitivne geografije uživo.

Među njima su i već rasprodati koncert u mts Dvorani, na samu godišnjicu prve izvedbe u Domu sindikata, kao i do sada, za grupu, najveći planirani koncert u Beogradu, na Hipodormu, krajem avgusta.

Nabavite ulaznice u vreme, kako biste učestvovali u ovoj nezaboravnoj proslavi jubileja!