Belgrade
en
English
back to articles

Šekspir i pozorište

23 April
Šekspir i pozorište
Vilijam Šekspir
23. april, pored toga što je Svetski dan knjige, takođe je i dan koji se uzima za rođenje Vilijama Šekspira, ali i dan njegove smrti.

Šekspirov uticaj

Vilijam Šekspir, često nazivan i Bardom, nije samo ostavio neizbrisiv trag u engleskom jezik, već je u potpunosti promenio svest o pozorištu. Njegova dela se i danas smatraju vrhuncem dramskog pisanja, a njegov uticaj na scenske umetnosti je ogroman.

Šekspirove inovacije se pre svega ogledaju u razvoju likova. On je stvarao kompleksne likove, čiji su unutarnji konflikti i psihologija do tada bili nepoznanica na pozorišnim daskama. Njegovo majstorska upotreba jezika, u kojem se prepliću poezija i proza, dovela je do potpunog doživljaja drame, ljubavi, komedije i političkih intriga koje je želeo da prikaže gledaocima. Šekspirov uticaj se oseća i danas. Njegova dela se neprestano izvode i adaptiraju širom sveta, a teme iz njegovih drama kao što su ljubomora, ambicija, odanost, ostaju univerzalne i relevantne za modernu publiku.

Šekspir kod nas

Shodno tome, mnoge Šekspirove drame se izvode i u Novom Sadu i Beogradu, u skoro svim pozorištima, ali i za sve uzraste! Ovo su neke od njih:

Omaž Šekspiru

O Šekspirovom sveprisutnom uticaju govori i činjenica da mnoštvo predstava pored direktnih adaptacija, uzima i motive Šekspirovih dela, ili čak i Šekspira lično kao inspiraciju. Takve su i predstave „Zaljubljeni Šekspir” u režiji Ane Tomović (adaptacija Li Hol), koja igra u Beogradskom dramskom pozorištu, kao i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Milica Kralj i Akademije umetnosti (po delu Ive Brešana) u Teatru Vuk.

Nesumnjivo je da je Šekspir bio genije koji je pozorište uzdigao na viši nivo, ostavivši dubok trag na dramaturgiju i pozorište, te koji nastavlja da inspiriše generacije i generacije pisaca i umetnika. Zato današnji, ali i bilo koji drugi dan iskoristite da se uverite zašto se Vilijam Šekspir smatra najvećim dramskim piscem svih vremena.