Belgrade
en
English
back to articles

Magija mjuzikla na novosadskoj sceni

27 February
Magija mjuzikla na novosadskoj sceni
Magija mjuzikla na novosadskoj sceni
Mjuzikli, sa svojom magičnom fuzijom muzike, plesa i priče, već od davnina zauzimaju posebno mesto u svetu izvođačkih umetnosti. Novi Sad, dragulj kulture smešten na obali Dunava, ponosi se svojom bogatom istorijom i živopisnom umetničkom scenom, te nudi harmoničan spoj tradicionalnih i savremenih dešavanja u oblasti muzičkog teatra.

Kratka istorija mjuzikla

Od veličanstvenih antičkih drama u Grčkoj, do moderne brodvejske ekstravagance, mjuzikli su se razvili u zadivljujuću umetničku formu. Muzičko pozorište nastalo je u 19. veku, međutim, iskorak ove forme u 20. veku proizveo je bezvremenske klasike kao što su Priča sa zapadne strane i Moje pesme moji snovi.

Popularni mjuzikli širom sveta

Tokom godina, mjuzikli su postali neodvojiv deo svetske zabavne scene. Bezvremenski klasici kao što su Fantom iz opere, Jadnici i Mačke, ostavili su neizbrisiv trag na ovom žanru. Nema te publike koju nisu oduševili svojim pevljivim melodijama i očaravajućim narativima.


Muzičko pozorište u Novom Sadu

Novi Sad je svojom kulturnom, raznolikošću i istorijskim značajem prigrlio i muzički teatar. Nekoliko cenjenih mesta u gradu pruža publici priliku da uživaju u nastupima, koji besprekorno preplićući niti muzike i drame.

Pozorište mladih

Pozorište mladih, svedoči o posvećenosti Novog Sada negovanju umetničkih talenata. Produkcije prilagođene mlađoj publici, uključujući živahne i zanimljive mjuzikle, često su na repertoaru u ovom pozorištu. Od svetskih klasika, kao što je Kosa, pa do modernih interpretacija, pogotovo zanimljivih lokalnoj publici kao na primer Lepa Brena Project, ili Palo inje, pao sneg, Pozorište mladih nudi muzičke poslastice za svakoga!

Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház)

Kamen temeljac novosadske kulturne scene, Novosadsko pozorište, poznato i kao Újvidéki Színház, je dinamično mesto koja nudi raznovrstan repertoar. Predstave u Novosadskom pozorištu često su muzikalne same po sebi, a Kapetan Nemo, jedan je od novijih dodataka muzičkom repertoaru ovog pozorišta.

Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište, kulturna institucija sa bogatom istorijom, značajno doprinosi umetničkoj tapiseriji Novog Sada. Iako je poznato po svojim klasičnim produkcijama, pozorište povremeno postavlja ili ugosti mjuzikle na svojoj sceni, nudeći jedinstven spoj tradicije i inovacije.

Muzički pejzaž Novog Sada

Pripremite se da budete očarani muzičkom ponudom grada, ako se odlučite da uronite u kulturno srce Novog Sada. Bilo da je reč o mladalačkoj energiji Pozorišta mladih, istorijskom šarmu Novosadskog pozorišta, ili Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad obećava raznovrstan i nezaboravan muzički doživljaj.