Belgrade
en
English
/uploads/images/size400x400/Q5wIrliyNxeZyEzdeloo.jpg
to events
Play
Language:  Language 
Serbiansr

Predstava „U ime Oca i Sina”

24 June 19:30, Mon
Belgrade, Serbia , Francuska 3
Predstava „U ime Oca i Sina”
24 June 19:30, Mon
Predstava „U ime Oca i Sina”
Language:  Language 
Serbiansr
24 June 19:30, Mon
Belgrade, Serbia , Francuska 3

Description

„U ime Oca i Sina”
Milovan Vitezović, režija: Milan Karadžić
Velika scena

Predstava koju je ansambl Narodnog pozorišta premijerno odigrao na dan Svetog Save 2024. godine u režiji Milana Karadžića bavi se adaptacijom četvrte četvrtine velike dramske epopeje Milana Vitezovića. Ovo dramsko delo je višestruko značajno i kao plod višedecenijskog istraživanja, dara i truda pesnika i dramskog pisca M. Vitezovića, i kao njegovo zavetno delo na jednu od najznačajnijih tema iz naše istorije kojem će mnogi reditelji moći u budućnosti da se vraćaju i da ga obrađuju u svim raspoloživim dramskim medijima.

Naša pozorišna predstava se bavi istorijskim likom princa Rastka Nemanjića od njegove odluke da se zamonaši na Svetoj Gori do kraja njegovog zemaljskog života. Dramska napetost proističe u svakoj sceni od činjenica da se jedan čovek u mladosti odrekao svega zemaljskog da bi služio Bogu, što je za posledicu imalo da je za svoj narod i zemlju postigao više dobra nego bilo ko drugi u bilo kom vremenu. Svedočeći svoju duboku iskrenu veru u Hrista, monah Sava je postavio temelje srpskoj državi, preveo Nomokanon u Zakonopravilo, izvojevao autokefaliju srpske pravoslavne crkve, gradio zadužbine, podizao škole i bolnice, jednom rečju, oblikovao je identitet našeg naroda koji na tom temelju i danas postoji. A potom se upokojio i postao živi svetac koga poštuju, slave i pred čijom se ikonom mole svi pravoslavni narodi diljem zemaljskog šara.

Predstava U ime Oca i Sina govori o monahu Savi dok je hodio zemljom kao arhipastir čineći dobra dela, a zapravo govori o neslućenim mogućnostima jednog ljudskog bića proizašloj iz nepokolebive vere, govori o Svetom Savi.

Photos

Venue interior
24 June 19:30, Mon
Belgrade, Serbia , Francuska 3