Belgrade
en
English
back to articles

Tribute bendovi – omaž „originalima”

10 May
Tribute bendovi – omaž „originalima”
The Beatles, grupa kojoj su posvećeni mnogi tribute bendovi

Tribjut bendovi, muzički sastavi posvećeni reprodukciji muzike legendarnih izvođača, postali su neizostavan deo živih svirki. Ali kako su nastali i kojoj svrsi služe?

Poreklo

Tačno poreklo tribjut bendova nije najpoznatije, ali njihov pojavu možemo povezati sa sve većom popularnošću rokenrola sredinom 20. veka. Kako su veliki bendovi poput Bitlsa i Led Zepelina postajali sve popularniji, obožavatelji su žudeli za načinom da njihovu muziku iskuse uživo, čak i nakon što su se originalne grupe raspale ili otišle na pauzu. Ovakva potražnja je stvorila prostor za talentovane muzičare da popune prazninu.

Stilovi

Tribjut bendovi se dele na dva glavna stila: oni koji teže gotovo identičnom prikazu originalnog izvođača i oni koji daju jedinstveni pečat muzici. Prva grupa često do najsitnijih detalja imitira zvuk, izgled i scensko prisustvo svojih idola. Možda čak i nose slične kostime i frizure, prenoseći publiku nazad u određeno doba. Oni iz druge grupe, međutim, imaju kreativniji pristup, te predstavljaju muziku u drugačijem žanru ili dodaju svoj lični pečat.

Trbijut bendovi u Srbiji

Trbijut bendovi su popularni, kako u inostranstvu, tako i kod nas, tako da na scenama raznih dvorana i klubova u Novom Sadu i Beogradu možete videti trbijute jednog i drugog stila posvećene grupama kao što su ABBA, Bitlsi, EKV, Arctic Monkeys, Linkin Park, ali i pojedinačnim izvođačima poput Ejmi Vajnhaus i Tine Tarner, te mnogim drugima.

Zašto tribjut bendovi postoje?

Tribjut bendovi služe višestrukoj svrsi. Za fanove izvođača koji više možda ne nastupaju, oni pružaju priliku da ponovo dožive svoje omiljene pesme uživo. Takođe, ovi bendovi upoznaju mlađe generacije sa muzikom legendarnih izvođača, te čuvaju njihovo nasleđe. Uz to, tribjut bendovi stvaraju platformu talentovanim muzičarima da pokažu svoje veštine i dele strast prema određenim izvođačima.

Omaž „originalima”

Stoga, sledeći put kada čujete za tribjut bend koji svira muziku vašeg omiljenog izvođača, imajte na umu da oni nisu samo puki imitatori. Oni su čuvari plamena, koji se staraju da muzika koju volimo i dalje pronalazi svoju publiku u predstojećim godinama i decenijama.