Belgrade
en
English
back to articles

Predstave za decu do kraja marta

27 March
Predstave za decu do kraja marta
Odlazak u pozorište je prava uživancija i za decu i za odrasle
Bliže nam se vikend, ali i kraj meseca, a ima li boljeg i lepšeg načina da ih provedete sa decom od odlaska u pozorište? Izuzetno je važno upoznati decu s umetnošću od malena, međutim, kako odabrati pravu predstavu za uzrast vašeg deteta? Bez brige, u nastavku vam nudimo sjajan izbor predstava za decu različitih uzrasta i interesovanja, na repertoaru ovog vikenda!

Novi Sad

Sinonim za predstave za decu u Novom Sadu je svakako Pozorište mladih, koje na svom repertoaru uvek ima ponešto za svakoga. U subotu, 30. marta, tu je predstava Ko je rekao mjau, za mališane do 6 godina, koja će im dati nove ideje kako da se zajedno igraju, stimulišući ih da eksperimentišu bojama. Predstava Kako je otkriveno letenje, koja se preporučuje predškolskoj i školskoj deci starijoj od 5 godina, je na repertoaru u nedelju, 30. marta. Ova predstava ima za cilj da pokrene dečju maštu i usmeri je u pravcu istraživačkog duha, kao i da učiniti školsko gradivo zanimljivijim!

Za malo starije, od nedelje se igra i Ksenija i lovac, namenjena deci starijoj od 7 godina. Ovo je priča o jednoj neobičnoj devojčici koja se, uz pomoć glinenih, šahovskih figura, bori protiv sopstvenih strahova, nepravde i nerazumevanja u društvu.

Ukoliko želite da povedete vaše srednjoškolce starije od 16 godina, u pozorište, sjajna prilika da to i učinite jeste predstava Zločin i kazna, koja problematizuje savremene moralne dileme, te će vas podstaći na ozbiljnije razmišljanje i razgovor.

Beograd

Kada je u pitanju Beograd, postoji još veći izbor za decu, tako da ćete sigurno naći nešto zanimljivo za vas i vaše mališane.

28. mart

U četvrtak, 28. marta, najduhovitija Šekspirova komedija, San letnje noći, prilagođena je publici od preko 9 godina. Malo Pozorište „Duško Radović” ima za cilj, pre svega, da svetske klasike približi deci koja se, nažalost, sve više udaljavaju od najbitnijih dela književnosti. Smeh i zabava su zagarantovani za celu porodicu.

29. mart

U Malom Pozorištu „Duško Radović”, u dva termina u petak 29. marta, čeka vas i Snežna kraljica. Ova priča o odrastanju, o tome šta znači voleti, o tome kako svako od nas u sebi nosi snagu koja nam pomaže pred najtežim izazovima i o tome šta znači biti pravi prijatelj, savršena je za uzrast od preko 6 godina.

U Pozorištancetu Puž decu očekuje predstava Čarobni nos koja ih na zabavan način uči kako da brišu nos.

30. mart

U petak, 29. marta, takođe u Malom pozorištu, očekuje vas predstava za uzrast preko 5 godina, Kameni cvet, koja poručuje deci da su najvrednije stvari na svetu nematerijalne, a pre svih to je ljubav.

Pozorište „Boško Buha” na svom repertoaru nudi sasvim novu adaptaciju Olivera Tvista, namenjenu deci starijoj od 6 godina. U ovoj adaptaciji čuvenog romana Čarlsa Dikensa, sve likove dece igraju deca-glumci, što će doprineti lakšoj identifikaciji gledalaca sa pričom i osećanju empatije prema glavnom junaku.

Pozorišta lutaka „Pinokio” na svom repertoaru u subotu nudi predstavu Karijus i Baktus, modernu norvešku bajku o dva dečačića – đavolčića koji žive u ustima dece koja ne peru zube. Ova predstava namenjena je uzrastu od 2 do 8 godina. Isti dan u ovom pozorištu, moći ćete da pogledate i predstavu Alisa u zemlji čuda, koja decu stariju od 4 godine uči da nikada ne zaborave na ono dečje u sebi!

U Pozorištu Puž se izvodi predstava koja je retko na repertoaru, tako da nemojte propustiti Brankov urnebes! Ova predstava podseća decu da iako je sport sjajan, treba imati mišiće i u glavi.

31. mart

Ukoliko ste raspoloženi za Pepeljugu, možete je gledati u čak dva različite izvedbe u nedelju, 31. marta. Pozorišta lutaka „Pinokio” za decu od 2 do 9 godina nudi klasičnu Pepeljugu iz pera čuvenog Šarla Peroa. Ova predstava na zanimljiv način pruža interakciju sa publikom kojom će najmlađi sigurno biti oduševljeni. Malo Pozorište „Duško Radović” igra Pepeljugu zasnovanu na kapitalnom delu srpske i jugoslovenske književnosti za decu autora Aleksandra Popovića. Ova verzija, namenja starijima od 5 godina, prikazuje sukob između pravog osećanja ljubavi prema drugom ljudskom biću i narcisoidne, a duboko lažne, ljubavi prema sebi koja se na drugog samo projektuje, kao odraz u ogledalu.

Za decu uzrasta između 3 i 12 godina, Nevaljala princeza u Pozorištu Puž ih u dva termina podseća da se ne isplati biti nevaljao!

Ako ste pak više raspoloženi za nešto malo drugačije, možda je Zooteka pravi izbor za vas. Ovaj lutkarski mjuzikl za decu od 3 do 10 godina koji je nastao na sadržaju kultne istoimene televizijske serije od 111 epizoda autora Aleksandra Đaje, kroz muziku, pesmu, igru i zabavan siže, a poštujući nasleđenu formu kviza nudi uzbudljivu, zabavnu, a pre svega edukativnu predstavu.

Kao što vidite, izbor je sjajan i ima ga na pretek, ali jedno je sigurno – šta god da odaberete, i vi i vaša deca ćete se sigurno zabaviti!